Laatste nieuws

Het concert van Die schöne Müllerin dat op 18 april gehouden zou worden in de Stadkamer in Zwolle is afgelast vanwege de coronacrisis. Stichting Schubertiade heeft echter een creatieve oplossing gevonden: het concert is zonder publiek opgenomen en wordt online uitgezonden. Naar aanleiding hiervan gaf Jasper Schweppe een interview op NPO radio 4 (Podium, 23 april 2020, vanaf 1:30).

U kunt het concert hieronder gratis bekijken en beluisteren. Vindt u het mooi? Overweeg dan een vrijwillige concertbijdrage te doen om de uitvoerenden te steunen. In ruil voor uw donatie ontvangt u het digitale programmaboek bij dit concert.

 

Vrijwillige concertbijdrage (inclusief programmaboek)

Vrijwillige concertbijdrage (inclusief programmaboek)

€ 10,00Prijs

Wat is een Schubertiade?

De naam van Stichting Schubertiade verwijst naar de manier waarop de liederen van Franz Schubert (1797-1828) in de vroege negentiende eeuw werden uitgevoerd. Een Schubertiade was een kleinschalig concert in een publieke ruimte of in huiselijke kring. Doorgaans bestond het programma uit verschillende onderdelen, zoals liederen, kamermuziek, de voordracht van gedichten, dans en ander sociaal tijdverdrijf. Het aantal aanwezigen bij zo’n literair-muzikale salon varieerde van een handjevol mensen tot meer dan honderd personen.

 

Tijdens Schuberts leven waren het doorgaans informele bijeenkomsten waar geen reclame voor werd gemaakt. Ze werden georganiseerd door rijke vrienden en liefhebbers van de componist. Schubert bezocht zelf veel van deze Schubertiades en zong zelf zijn liederen, speelde pianomuziek of begeleidde zangers, waaronder de beroemde bariton Johann Michael Vogl. De aanwezigheid van Franz Schubert was overigens geen voorwaarde om een concert een Schubertiade te noemen.

Leopold Kupelwieser, Gesellschaftsspiel der Schubertianer

in Atzenbrugg (1821). Wien Museum.

Stichting Schubertiade wil deze traditie nieuw leven inblazen door kleinschalige concerten te organiseren. Hierbij streven wij naar een authentieke uitvoering van Schuberts liedkunst, door te werken met originele fortepiano's in plaats van moderne vleugels. Ook wat betreft de manier van zingen baseren wij ons op de historische uitvoeringspraktijk.


Deze benadering vormt ook het uitgangspunt van ons ambitieuze project om alle zeshonderd liederen van Schubert op te nemen en online uit te brengen. De opnames van Stichting Schubertiade berusten op gedegen musicologisch onderzoek en vormen daarom een waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod. Op deze website kunt u de voortgang volgen van de opnamen en de uitgaven.

De musici die aan dit project verbonden zijn, hebben veel ervaring met dit repertoire. Bariton Jasper Schweppe en fortepianist Riko Fukuda hebben eerder al opnamen van de Winterreise en Die schöne Müllerin uitgebracht en daarmee veel positieve reacties en hoge streamingaantallen geoogst.

Om deze plannen te kunnen realiseren, is Stichting Schubertiade op zoek naar donateurs. Wij nodigen liefhebbers van het werk van Schubert uit om een lied te adopteren. Lees hier hoe u aan ons werk kunt bijdragen.

  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram